Appelmoes zonder toegevoegde suiker

Appelmoes maken is echt heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt zijn appels, kaneel en water. That’s it! Suiker toevoegen is echt niet nodig. De appelmoes is zo al heerlijk en eventuele toegevoegde suikers maken het alleen maar ongezond, zo zonde. Mijn broer woont in de Achterhoek en heeft een Goudreinet appelboom in zijn tuin staan en laat ik daar nou net een lading appels vandaan hebben. Goudreinetten zijn grote stevige appels en smaken friszurig. Als je de appels op een koele plek legt, kun je ze heel lang bewaren. Zelf vind ik de appel niet heel lekker om zo uit de hand te eten, maar geschikter om er appelmoes of bijvoorbeeld appeltaart van te maken. En ik gebruik ze ook voor de ouderwetse appelflappen met de jaarwisseling. Daar hebben wij trouwens nu al zin in!

Dit recept is eigenlijk geen recept te noemen, zo simpel is deze appelmoes te maken. Ik heb dit recept even voor 4 personen gemaakt, wel zo handig. Maar omdat ik een hele lading goudreinettes had gekregen heb ik veel appelmoes tegelijk gemaakt. Verdeeld over bakjes en in de diepvries gedaan, zodat ik even vooruit kan. Wij eten eigenlijk alleen appelmoes bij een stamppot en dan is een bakje appelmoes uit de diepvries halen het enige wat ik hoef te doen. Handig toch?

  • 4 personen
  • 20 minuten
Appelmoes:
  • 3 goudreinettes
  • Theelepel kaneel
  • Scheut water, toevoegen naar gewenste dikte
Bereiding:
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Doe dit in een kookpan en voeg een scheutje water toe. Doe dit op gevoel. Je kunt altijd meer water toevoegen tijdens het sudderen. Voeg ook de kaneel toe. Wij houden heel erg van kaneel, dus ook hierbij, voeg dit naar smaak toe. Laat de pan op laag vuur sudderen totdat de appels zacht zijn. Als je de appelmoes stevig wilt voeg je minder water toe en als je juist van een dunnere appelmoes houdt voeg je meer water toe. Logisch toch? Zodra de appels zacht zijn, kun je gaan stampen en ook hierbij geldt, beslis zelf hoe grof je de appelmoes wilt hebben. Onze appelmoes mag nog wel structuur behouden.
Tips:
  • Je kunt ook elstar of jonagold appels gebruiken.
Appelmoes zonder toegevoegde suiker detail