Bechamelsaus van volkorenmeel

Bechamelsaus van volkorenmeel

Bechamelsaus hoort bij een klassieke lasagne en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het maken van de saus is zo gepiept, alleen moet je wel even weten hoe je het aanpakt. Er wordt altijd gewerkt met bloem, maar ik vervang deze door volkorenmeel. Veel voedzamer. Belangrijk is dat je de volkorenmeel genoeg laat garen. De roux die ontstaat bij het verhitten van de boter en het meel, dient als basis voor allerlei sauzen en soepen. Door het toevoegen van melk krijg je bechamelsaus en dit kan weer als basis dienen voor bijvoorbeeld een kaassaus of een kerriesaus voor bij de groenten, vis of als basis voor een pastasaus.

  • 10 minuten
Bechamelsaus van volkorenmeel:
  • 45 gram boter
  • 50 gram volkoren tarwemeel
  • 500 ml halfvolle koude melk
  • 1 theelepel nootmuskaat
Bereiding:
  • Neem een klein pannetje, liefst met dikke bodem. Smelt de boter op laag vuur, laat deze niet verkleuren. Voeg het meel toe en klop dit met een garde tot een dik papje, verwarm een paar minuten terwijl je blijft roeren. Er ontstaat nu een roux.
  • Zet het pannetje even van het vuur en voeg een deel melk toe, roer goed met de garde. Zet de pan weer op het vuur en voeg rustig in delen de resterende melk toe, terwijl je goed blijft roeren met een garde. De saus gaat nu binden. Voeg de nootmuskaat toe. Zodra de saus gebonden is, laat je de saus 10 minuutjes op een laag pitje sudderen, dan zal de saus gaan indikken, kijk wat voor jou de gewenste dikte is. Als de saus klaar is zal hij snel dikker worden en verschijnt er een velletje. Voeg dan weer iets melk toe en roer goed door.
Tips:
  • Voor een veganistische bechamel, zou je moeten werken met plantaardige melk en boter. Dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het gewoon mogelijk is. Ook kun je bouillon gebruiken in plaats van melk, dan krijg je velouté ook wel ragout. Dit is een lichtere versie van de bechamel en daar kun je ook alle kanten mee op als basis saus.
Bechamelsaus van volkorenmeel bereiding