Mini moestuin dan maar

Mini moestuin dan maar…

Zoals eerder te lezen was op ons blog willen we heel graag een moestuin. Nu hebben we slechts een balkon die op een hoek ligt waardoor er gigantisch veel wind staat en er is te weinig zon. Ik koop regelmatig kruidenplantjes, maar als ik die buiten op het balkon zet overleven ze het vaak niet. Basilicum verdraagt al helemaal geen tocht en verdort al na een paar dagen. Terwijl we een vogelhuisje bij de Dekatuin aan het zoeken waren voor ons balkon kwamen we de kweektafels van Elho tegen. Deze bakken op poten kun je gebruiken om een mini moestuintje in aan te leggen. Wij hebben een kweektafel gekocht van 65,1 cm hoog, 75,5 cm lang en 36,5 cm breed en ik heb er een bijpassende kweekkap bij gekocht. De kosten waren bij elkaar €50,-. De kap bevat een ventilatieregelaar aan de bovenzijde. Hier kun je de temperatuur en luchttoevoer mee regelen. De Elho kweektafel is gemaakt van gerecycled kunststof dus dat is top. De tafel is licht van gewicht en makkelijk te verplaatsen. Er zit een UV-filter in dat er voor zorgt dat de tafel in de volle zon gezet kan worden.

De voordelen van de kweektafel met kap:
  • Onbreekbaar
  • Gemaakt van gerecycled materiaal
  • Is recyclebaar
  • Gaten in de poten waardoor het overtollig water weg kan lopen
  • Licht van gewicht, maar als er grond in ligt staat de bak heel stevig
  • Vorstbestendig tot -40 graden
  • Een perfecte luchtcirculatie
  • Kap beschermt plantjes tegen vogels en ongedierte en Sushi kan ook niet bij de plantjes
  • Het uv-filter beschermt planten tegen verbranding in de volle zon
Kweekhuis Elho open
Kweekhuis Elho gesloten

Groene vingers heb ik (nog) niet maar ik wil heel graag leren tuinieren en dit is nu een mooie oefening voor de ruimte die we beschikbaar hebben. Op 18 juni hebben we zaden van tuinkers, bieslook, koriander, munt, basilicum en peterselie in de bak gezaaid. Onderin ligt een laagje hydrokorrels, daarboven moestuingrond en vervolgens de zaadjes en daaroverheen weer een klein laagje grond van ongeveer 1 cm. Eigenlijk wordt de hoogte van de laag grond bepaald door de grootte van de zaad; de hoogte van de laag grond moet 3 maal de grootte van de zaad zijn. De grond moet goed vochtig gehouden worden.

Vlaggetje datum tuinkersTuinkers 18-06-2018
TuinkersTuinkers 29-06-2018

Vandaag, 30 juni kan de tuinkers al geoogst worden, eigenlijk kon dit al enkele dagen na het zaaien. De basilicum, de koriander en de bieslook komen nu ook op. De peterselie en de munt blijven nog achter. Bij de peterselie zie ik al wel kieming, maar bij het munt kaveltje blijft het rustig helaas…Maar ik had al gelezen dat munt erg gaat woekeren dus misschien ga ik dit in een pot zaaien. Verder denk ik dat de kweektafel in de winter naar binnen kan en dan zet ik deze tegen de vensterbank, zodat de plantjes optimaal licht krijgen. Maar dat zie ik tegen die tijd wel.

BasilicumBasilicum 29-06-2018
BieslookBieslook 29-06-2018
KorianderKoriander 29-06-2018
PeterseliePeterselie 29-06-2018

Het proces van zaaien, kiemen en het opkomen van plantjes vind ik geweldig om te zien. Van zaden in de grond stoppen tot het oogsten van eetbare producten. Op de een of andere manier geeft dat mij kick! Eigenlijk weten we nu al dat we er een kweektafel bij willen kopen om een slatuintje te creëren. Verse en biologische kruiden en groenten, beter kan niet. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen van onze mini moestuin!