Flacq store Haarlem, Kleine Houtstraat by night

Ons vorige project FLACQ

Mijn eerste ingeving om over te schrijven was over Tiny Houses, omdat wij hier ontzettend enthousiast over zijn. Terwijl ik aan het schrijven was en de redenen aan het bedenken was waarom wij zo graag in een Tiny House willen wonen stelde ik vast dat ik er niet onderuit kom om eerst te vertellen wat onze achtergrond is. Met name over ons bedrijfje dat we hebben gehad. Wij kijken liever vooruit! maar om ons te leren kennen, is het toch noodzakelijk om terug te kijken. Vandaar dat ik hier nu eerst over ga vertellen.

Vier jaar lang hebben we ons eigen kledingmerk FLACQ gerund, waarvan we 2,5 jaar een kledingzaak hebben gehad in Haarlem waar we alleen onze eigen ontwerpen verkochten. Ook hadden we een webshop. Helaas hebben we in 2015 faillissement moeten aanvragen.

Flacq
FLACQ was een handmade knitwear brand in het hogere segment waar design en mooie natuurlijke stoffen als lamswol, merino en katoen centraal stonden. Gebreide jasjes, aparte truien met grote kragen, asymmetrische sluitingen, grove en fantasie breisels wisselden zich af. We probeerden ons altijd te onderscheiden. Elk ontwerp moest tijdloos, origineel en van top kwaliteit zijn. In eerste instantie begonnen we met herencollecties, maar aangezien dames hier ook interesse in toonden zijn we er een dameslijn bij gaan voeren. De collecties werden door ons ontworpen en de productie vond plaats bij een klein familiebedrijfje in China waar ongeveer 20 mensen werkzaam zijn. Van elk item werden er per kleur ongeveer slechts 20 stuks gebreid. Dergelijke minimum afnames komen niet veel voor, zeker niet in China. Dus als je in het bezit was van een FLACQ item, had je geen massaal geproduceerd kledingstuk, maar iets unieks. Quality over quantity.

De winkel

Onze winkel was ongeveer 50 m² groot en heeft een behoorlijke door onszelf uitgevoerde verbouwing ondergaan alvorens deze werd geopend.

Ons vorige project winkel voorFLACQ winkel voor de verbouwing
Ons vorige project FLACQ winkel naFLACQ winkel na de verbouwing

De muren wit, een grenen vloer gelegd, de pui een andere kleur, een mega opbergkast erin gemaakt (omdat de kelder te vochtig was voor opslag van voorraad), een kleedkamer gebouwd. Het werd een strakke, lichte en overzichtelijke zaak met een grote inkijk. Doordat de winkel er zo gelikt uit zag dachten mensen vaak dat wij heel duur waren. En vanwege de grote inkijk zouden we wel eens te hoogdrempelig kunnen zijn, werd wel eens gezegd.

FLACQ Etalages
Steiger buis
Impressie FLACQ winkel

We hadden een vaste groep terugkerende klanten. Complimenten voor de kwaliteit, het draagcomfort en origineel design waren er genoeg. Ook waren mensen enthousiast over het uiterlijk van de winkel. Hoe kan het dan dat we het toch niet gered hebben?

Wholesale
Beiden zijn wij creatief en ondernemend maar helaas minder commercieel. Althans, niet commercieel genoeg voor de wholesale. Een ontwerp verkopen aan een consument is heel iets anders dan verkopen aan een retailer. De klant wordt de drager en is persoonlijk gehecht aan het design en de retailer is meer cijfermatig ingesteld. Alvorens wij de winkel hadden geopend hebben wij in 5 winkels gelegen met enkele items. Wij kunnen het bijzondere moment van onze eerste order aan een winkelier die 2 winkels had in Nijmegen ons nog goed herinneren. Een speciaal gevoel geeft het als je je eigen ontwerpen verkoopt en die een tijdje later daar gewoon in de rekken hangen, hoe tof is dat! De verkopen aan de retailers is ook aanleiding geweest dat we onze eigen winkel wilden openen. Het langsgaan van retailers en daar een verkooppraatje houden was toch niet voor ons weggelegd. Wij zijn simpelweg geen vertegenwoordigers. Dit komt misschien ook wel omdat wij als ontwerpers te betrokken waren met de collecties, het zijn tenslotte toch je kindjes. Het voelde eigenlijk telkens alsof je je eigen collecties moest verdedigen ten opzichte van bestaande merken. Als nieuw merk is het heel lastig om een plekje te veroveren in een winkel waar vaak een vast assortiment aan merken ligt. Ze zijn bekend met die merken en doen al jaren zaken met ze. Bij een nieuw merk hebben ze hun vraagtekens. Wij vinden juist dat een winkel vernieuwing moet toevoegen om de consument te verrassen en niet de merken zou moeten aanbieden die op elke hoek van de straat liggen. Wij begrijpen het commercieel gezien wel, want als die merken goed verkopen, waarom zou je dan nieuwe merken toevoegen? Toch jammer dat nieuwe spelers dan weinig kans krijgen. Uiteindelijk zijn er een aantal na orders geweest en heeft het merk goed verkocht in die zaken. Toch kregen we geen vaste plek in het assortiment. Wat ook meespeelde was de economische crisis en veel winkels gingen in die periode failliet. Retailers speelden op safe.

FLACQ DamescollectieFLACQ Damescollectie
FLACQ HerencollectieFLACQ Herencollectie

Faillissement
In 2015 hebben wij onszelf failliet verklaard. De economische tijd, de locatie van de winkel, hoogdrempelig, geen buffer, het zal een samenhang van redenen zijn geweest. Hier zullen we later nog een blog over wijden. Er komt namelijk heel veel op je af bij een faillissement. Zowel praktisch als emotioneel. Zodra het faillissement is afgerond en je vervolgens in een moeilijke financiële periode terechtkomt ga je nadenken over de afgelopen periode en wat er allemaal gebeurt is. En belangrijker nog, hoe zien we de toekomst? Wat willen we nu gaan doen? En willen we heel iets anders gaan doen? Wat dan?