Review vega biefstuk ofwel biefstukc vivera

Review vega biefstuk ofwel biefstukc Vivera

Er is eigenlijk geen reden om nog vlees te eten. Vleesvervangers eten is beter voor het milieu, er komt geen dierenleed aan te pas en een vegetarisch eetpatroon is gezonder. Dit zijn maar een paar redenen om geen vlees meer te eten, maar er zijn er nog meer. Daarnaast is er een ruime keus aan vleesvervangers en zijn ze tegenwoordig echt lekker. Alhoewel vleesvervangers echt niet elke dag nodig zijn. Je moet zorgen dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine b1 en b12 binnenkrijgt en dit vind je heus niet alleen in vlees. Als je voldoende granen, peulvruchten, eieren, vis, zuivelproducten, noten, pitten en pinda’s eet zit je goed. Vegans zouden voor b12 een supplement moeten nemen.

Zelf eten wij al een aantal jaren geen vlees. Wij waren sowieso geen grote vleeseters, hooguit drie keer per week stond het op het menu. Geen grote lappen vlees, maar vaak gehakt, kip of een worstje bij de borrel. Remco hield op zijn tijd wel van een stukje biefstuk. Nu Vivera als eerste in de wereld met een vega biefstuk op de markt is gekomen, is hij erg benieuwd. Ik at nooit biefstuk, alleen van het bloedige aspect kreeg ik al rillingen. Ik heb dus geen vergelijkingsmateriaal en ga er daarom blanco in.

Wij eten regelmatig vleesvervangers, ik denk zo’n 1 à 2 keer per week. Vivera, Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Quorn, huismerken. Er is zoveel keus. Unilever werkt al jaren aan de vega biefstuk, maar het is Vivera na wel 100 test versies als eerste gelukt. Sinds juni ligt hij in de supermarkt bij de AH. De biefstuk is ‘het stukje vlees’ voor een vleeseter. De sappigheid en structuur lijkt moeilijk na te bootsen. De vega steak bestaat bijna geheel uit tarwe en soja en is ook geschikt voor vegans.

Ik review een vleesvervanger anders dan Remco. Ik hield sowieso niet zo van vlees. Daarom is voor mij de term vleesvervanger niet echt toepasselijk, omdat ik vlees niet hoefde te vervangen. Dus bij mij gaat het er simpelweg om of ik het product lekker vindt. Remco beaamt dit, of het nu op vlees lijkt of niet doet er dan eigenlijk niet toe. Ik heb dan ook een beetje moeite met deze term. Natuurlijk begrijp ik wel dat ze dit doen. De vleeseters moeten overtuigd worden dat er ook goede plantaardige opties zijn en dat vlees vervangbaar is. Een hele goede strategie denken wij. Bij deze review lijkt het ons logisch dat we dan ook de vergelijking maken met de biefstuk.

Prijs
Een biefstuk gemaakt van rundvlees (2 stuks) kost gemiddeld €8,- bij de AH.
De vega biefstukc van Vivera kost €3,49 (2 stuks) en is dus goedkoper.

Bereiding
Een medium rare biefstuk bak je 1 minuut op hoog vuur rondom bruin, dan ongeveer 3 minuten braden op laag vuur.
De vega steak bak je circa 5 min op halfhoog vuur in olie. Halverwege keren. De biefstukc kan overigens ook in de airfryer.

Uiterlijk (voor het bakken)
De biefstuk van vlees is rood, je kunt het makkelijk indrukken. Het is flexibeler en slapper dan de vega steak. De vega steak is niet rood maar bruiner. Het heeft wel iets een rode kleur en dat komt door de biet vermoeden wij. Het lijkt op een runderburger. Het voelt stevig aan, compact en je ziet geperste lijnen. Deze vega vleesvervanger voelt minder compact en aanzienlijk sappiger aan dan andere vleesvervangers. Wij vinden het er wel vlezig uit zien maar niet als een biefstuk maar meer als een luxe burger.

Biefstukc Vivera ongebakken
Biefstukc Vivera-rauw doorgesneden

Ingrediënten
Biefstuk is een benaming voor mals en mager spiervlees en komt uit de rug van de rund. De meest bekende soorten biefstuk zijn ossenhaas, entrecote, côte de boeuf, ribeye en kogelbiefstuk.Wat opvalt aan de ingrediënten van de plantaardige biefstuk is de hoeveelheid zout, deze vinden wij aan de hoge kant.

Verpakking Vivera biefstukc
Ingrediënten vega biefstukc

Uiterlijk en structuur (na het bakken)
Als de vega biefstukc gebakken wordt komen er rode sappen vrij. Dit hebben we niet eerder gezien bij vleesvervangers. Dat ‘bloedige’ bietenrood doet aan een biefstuk denken. Toch is de vega variant wel minder sappig en mals dan de vlees biefstuk. De vega steak ziet er gebakken mooi uit en is ook malser, vleziger en sappiger dan andere plantaardige vleesvervangers. Wij vinden het qua structuur en uiterlijk de beste vlees imitatie op de markt tot nu toe.

Smaak
De vega biefstukc is smakelijk en heeft een rooksmaakje.

Remco: ‘’Als je in de buurt wil komen van vlees is dit een zeer goede imitatie, maar het neigt meer naar een luxe runderburger dan naar een biefstuk.’’

Ondanks het feit dat het misschien niet helemaal op een biefstuk van vlees lijkt zijn we allang blij dat de vega biefstukc smakelijk is. Het is een goede aanvulling op het huidige assortiment vleesvervangers.

We zullen de biefstukc vaker op het menu gaan zetten. Misschien dat we het de volgende keer op een broodje serveren, in stukjes door een salade mengen of combineren met een pasta.

We juichen producenten toe om met vernieuwende vleesvervangers op de markt te komen. Want uiteindelijk moet er minder vlees gegeten worden en helpt het om de wereld weer een stukje dier- en milieuvriendelijker te maken. Want als er goede plantaardige opties zijn al dan niet lijkend op vlees dan is de vleesindustrie hopelijk uitstervend.

Want diervriendelijk vlees bestaat niet.

Biefstukc Vivera sap
Biefstukc Vivera structuur
Review vega biefstuk ofwel biefstukc Vivera detail
Vega biefstukc ofwel biefstuk met champignons

Als je benieuwd bent naar ons recept met de Vivera biefstukc, klik dan hier.