Waarom wij tiny willen gaan

Waarom wij een Tiny House willen

Wat is een Tiny House?
Er is geen vaste definitie voor een Tiny House. Maar meestal zijn deze mini huisjes tussen de 15 en 45 m² groot. Ze worden bewust gebouwd en bewoond om een meer eenvoudig leven te leiden. Minder consumeren en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten zijn enkele redenen. Ze worden permanent bewoond en zijn vaak (deels) zelfvoorzienend (ook wel off grid genoemd) door het gebruik van regenwater en zonnepanelen. Meestal worden de huisjes op een trailer gebouwd met duurzame materialen en wordt er slim gekeken naar ruimte indeling.

Geluk
Maar het belangrijkste is de filosofie erachter. Een Tiny House is een ideale manier om bewuster en duurzamer te leven. Als je in een Tiny House woont kun je niet veel spullen verzamelen. Je ontdekt wat je echt nodig hebt en wat je gelukkig maakt. Je wordt bewust van je verbruik en je leeft meer met de natuur. En je hebt meer vrije tijd en vrijheid, omdat je minder hoeft te werken. Want hoe groot moet je huis wel niet zijn? Welke en hoeveel spullen heb je nu daadwerkelijk nodig om gelukkig te zijn? Heb je überhaupt spullen nodig om gelukkig te zijn? Wanneer heb je genoeg?

Oneindig consumeren, mensen zijn er goed in. Steeds grotere huizen en steeds meer spullen. Dure auto’s, telefoons, kleding. Steeds meer en harder werken om je bezittingen te behouden, zo niet te vermenigvuldigen met als resultaat minder vrije tijd voor jezelf, voor elkaar en je omgeving. Het is een cyclus van consumeren en werken. Hoe meer je werkt des te meer je verdient. Hoe meer je verdient, des te meer je uitgeeft. Je leeft vaak naar wat je verdient.

Tiny House beweging Nederland
In Amerika is de ‘Tiny House movement’ ontstaan, maar in Nederland groeit deze beweging in rap tempo en worden er op diverse plekken huisjes geplaatst en zijn er zelfs Tiny House dorpjes. Het probleem is nog steeds dat een Tiny House niet voldoet aan het bouwbesluit en dan ook geen legale woonvorm is. Toch staan steeds meer gemeenten open voor deze woonvorm en wordt er veel geëxperimenteerd. De voordelen voor gemeenten zijn dat er meer doorstroom in de huizenmarkt ontstaat, thema’s als duurzaam en energie neutraal wonen actueel is en braakliggende terreinen veiliger en aantrekkelijker worden.

Waarom willen wij Tiny wonen?
Niet dat we nu groot wonen, maar wel prima in een appartement van rond de 60 m², in een fijne buurt in Haarlem dat grenst aan Heemstede. Toch betalen we elke maand weer die vaste huurlasten, hebben we geen tuin maar een balkon en vinden we het te druk om ons heen. Voor ons is een Tiny House een middel voor een bepaalde levensstijl. Een leven met meer (financiële) vrijheid, duurzamer, weinig spullen, simpelweg meer dingen doen die we leuk vinden, en vooral meer verbonden zijn met de natuur en meer buitenleven. Want wij willen ontzettend graag een stukje grond voor een moestuin en om kippen te houden.

Minder huis, meer leven. Minder kosten, meer vrijheid.

Wij willen geen kinderen, geen vaste baan in loondienst, geen groot huis en geen kasten vol spullen. Het leven moet voor ons gevarieerd en uitdagend zijn zonder een vaste routine, maar juist onvoorspelbaar zijn. Niet van 9 tot 5 naar je werk en wetende hoe je dagen er de komende week uit gaan zien. Maar iets kunnen ondernemen als je iets bedenkt, reizen als je daar zin in hebt en misschien vrijwilligerswerk gaan doen. Ervaringen in plaats van spullen! Ook heb je een thuisbasis als je een tijdje op reis bent en je hoeft je ook geen zorgen te maken om doorlopende woonlasten. En je kan het huis meenemen naar een andere plek als je die zat bent. En misschien zelfs als we willen gaan emigreren, want dat plan komt ook regelmatig ter sprake hier in huis.

Ik heb mijn huis zelf huis gebouwd, wie kan dat zeggen?
Ik bezit een huis zonder hypotheek, wie kan dat zeggen?

Daarnaast zijn Tiny Houses natuurlijk superleuk om te zien. Ons streven is om het huisje (deels) zelf te bouwen al dan niet met hulp. We willen ook volledig off grid gaan. Dit onderschatten wij zeker niet en het zal een uitdaging zijn, maar zoveel mogelijk zelfvoorzienend en duurzaam leven is een grote wens. Hier zal ik later nog verder over schrijven.

In huis bij Marjolein JonkerMarjolein JonkerFoto: Marcel van den Bergh
Huis van Marjolein JonkerMarjolein JonkerFoto: Marcel van den Bergh
Noortje Veerman en Jan Willem van der MaleNoortje Veerman en Jan Willem van der Male
Ons tiny house avontuurOns tiny house avontuur
TH LofsTH Lofs
Tiny house village KleinhuizenTiny house village Kleinhuizen