Zwervende poezels, wat doe je ermee?

Beiden zijn wij opgegroeid met dieren, voornamelijk honden en katten. Op dit moment hebben wij thuis een kater van 13 jaartjes oud rondbanjeren. We wonen in een appartement en meer dieren is gewoon niet haalbaar. Maar als we groter zouden wonen in de nabije toekomt, en dan bedoel ik met buitenruimte, wordt het aantal dieren uitgebreid. Het lijkt ons geweldig om op een stukje grond een varkentje en een paar kippen te laten scharrelen, een hond en een paar katten. Of wellicht nog een paar geitjes of andere dieren die we een goede oude dag kunnen bieden. Maar het moet wel haalbaar zijn en altijd ten goede van de dieren zijn, dus er moet voldoende ruimte zijn en beschikbare vrije tijd die we eraan kunnen besteden. Wij hebben soms zoiets van; liever dieren dan mensen… Dat is toch niet zo gek als je ziet wat mensen elkaar soms aandoen en hoe egoïstisch mensen kunnen zijn. Je kunt wel stellen dat wij echt dierenliefhebbers zijn.

Operatie Pip
In onze buurt zie je eigenlijk bijna nooit poezen rondlopen, dus als je hier een zwervende poezel ziet valt het op. Elders in Haarlem zie je in bepaalde straten veel poezen lopen, maar meestal hebben die een halsband om zodat je kunt zien dat hij een baasje heeft. En ik let altijd op het gedrag van de kat. Loopt hij op zijn dooie gemak door de straat en is hij relaxed dan zit het wel snor. Bewoners weten vaak wel welke baas bij welke hangkat hoort.
Afgelopen zomer op een avond zaten we op het balkon en zagen we ineens een oranje poes lopen bij ons op straat. Een stelletje haalde de poes aan en hij was enorm aanhankelijk en miauwerig. En als je altijd poezels hebt gehad herken je vrijwel alle miauw soorten en dit was een ‘’help’’ miauw. De mensen liepen voorbij en wij zijn eigenlijk direct naar beneden gelopen om hem aan te halen. Ons gevoel zei direct; dit is een huiskat en die is de weg kwijt. Wat doe je dan?

Zwervende poezels wat doe je ermee PipPip

Amivedi
Amivedi is dan de website die je moet bekijken want daar staan vermiste huisdieren geregistreerd. Als de oranje poes vermist wordt, is er een grote kans dat de eigenaar de poes bij Amivedi aangemeld heeft. Stichting Amivedi werkt enkel met vrijwilligers die vanuit huis werken. Echt super dat er zulke fijne mensen zijn die zulk goed werk verrichten! Amivedi heeft 110 meldpunten en een uitgebreide website waarop mensen hun dieren laten registreren door de vrijwilligers. De vrijwilligers staan in contact met eigenaren, vinders, asielen, dieren-ambulances, dierenartsen, politie, gemeente etc.

Terwijl Remco de poezel aan het vermaken was, keek ik op de website van Amivedi naar de vermiste katten in onze omgeving. En ja hoor, een match! Daar stond hij tussen zijn andere vermiste soortgenoten, en zijn naam was Pip. Het was hem overduidelijk. Groot van postuur, de oranje tekening op zijn lichaam en zijn spitse kop. We moeten Amivedi bellen en in die tussentijd zal Pip mee moeten naar huis. Maar hoe gingen we dat doen, want wij hebben zelf al een kater rondlopen thuis en hij zou het niet kunnen appreciëren dat er ineens een soortgenoot op de stoep staat (vermoeden wij). Net op dat moment kwam onze buurjongen aanfietsen en voor je het wist ging Pip uit logeren bij de buurtjes. De volgende dag heeft de buurjongen contact gehad met Amivedi en de blije eigenaren met als resultaat dat Pip ’s avonds alweer in zijn warme mand lag.
Het is een misverstand dat een kat niet zou kunnen verdwalen. Al denken sommige mensen van wel. Als een kat bijvoorbeeld schrikt van een auto of iets anders, kunnen ze uit stress ergens heen rennen wat onbekend voor ze is en daardoor de weg niet meer terug kunnen vinden.

Operatie Kees

Al sinds de zomer dwaalde er een zwarte poes met felgroene ogen rond onze flat. Soms zagen we hem enkele dagen niet en dan ineens weer wel. Veel flatbewoners waren op de hoogte van zijn aanwezigheid. Vaak liep hij op de parkeerplaats voor onze flat. Af en toe haalden we hem aan en gaven we hem een aai. Op Amivedi en mijndieriszoek stond hij niet vermeld als vermist. We hebben eigenlijk altijd getwijfeld of hij wel een baasje had.
Hij is helemaal zwart, mager van postuur, rond drie jaar oud, een spits koppie en hele mooie felgroene ogen. Elke keer was hij weer blij als hij ons zag. Een lieve aanhankelijke kat. En omdat hij zo dun was gaven we hem de laatste paar weken af en toe toch maar een beetje brokjes, ondanks hij misschien toch een baasje zou hebben. Overdag liet hij zich niet zien, alleen ‘s avonds rond een uur of 20:00. Dus elke avond rond die tijd keken we naar buiten vanuit de woonkamer richting de parkeerplaats of we hem zagen. En ja hoor, daar zat hij dan weer, als een zwarte vlek onder de lantaarnpaal. Vanaf het balkon riepen we ‘poes’ en miauwend kwam hij dan aansnellen. Wij liepen dan naar beneden en gaven hem een aai en een paar brokjes. We besloten dat het tijd was voor actie, want de winter naderde en we wilden uitzoeken of hij nu een baas had of niet. Want we gunden hem een warm mandje.

Zwervende poezels wat doe je ermee KeesKees

Gechipt of niet?
Na contact te hebben gehad met Amivedi over wat te doen besloten we om foto’s van hem te maken, zodat zij hem als gevonden op de website konden plaatsen en daar stond hij sinds 17 oktober op vermeld. Amivedi raadde ook aan om uit te zoeken of de kat gechipt was. Dus was het plan om hem in die week mee te nemen naar ons appartement om hem de volgende ochtend te laten controleren op een chip bij onze dierenarts. Dit kon niet anders, omdat hij zich alleen ’s avonds liet zien. Zo gedaan, poezel mee in de bak naar onze dierenarts en gelukkig bleek hij inderdaad een chip te hebben. Geweldig! Ongeacht of hij vermist wordt of niet, er komt duidelijkheid. De dierenarts vertelde ons helaas dat hij niet te vinden was in de databanken en dus was hij wel gechipt, maar niet geregistreerd. Dit blijkt wel vaker voor te komen. Mensen weten soms niet dat ze hun dier nog moeten registreren nadat ze gechipt zijn. Of ze vergeten het. Of ze denken dat de dierenarts het doet. Check dit altijd! We hadden er dus niets aan. Dus alsjeblieft, als je een poes hebt die je buiten laat rondzwerven, geef hem of haar een chip en registreer deze. En als je verhuist, geef dan je nieuwe gegevens door. Chippen is niet verplicht, maar het voorkomt heel veel problemen. Er komen veel katten in het asiel terecht die zwervend zijn aangetroffen of die aangereden worden. Deze katten kunnen niet worden herenigd met hun eigenaar.

Halsband met kokertje
Het enige dat we dan nog konden doen, was een halsband kopen met een kokertje en daar onze gegevens in noteren. Zodat een eventueel baasje kon laten weten aan ons dat hij wel een thuisbasis heeft. En dat plan hebben we uitgevoerd. Poezemans weer mee naar huis, bandje kopen, gegevens noteren en omdoen bij de kat. We besloten om hem die dag op de tijd dat we hem altijd zien weer buiten te zetten, dus rond 19:00. Best lastig om hem weer buiten te zetten, maar we moesten wel. Hij liep uit de bak en het eerste wat hij deed was graven en zijn behoefte doen. Blijkbaar moest hij nodig. Ondanks dat ik een poepbak had gecreëerd voor hem, had hij hier geen gebruik van gemaakt en heeft hij het 24 uur opgehouden. Hij bleef nog hangen bij ons en toen zijn we naar boven gelopen en vanuit het raam zagen we dat hij de hele avond nog heeft rondgezworven rondom de flat.

Kees
En ja hoor, de volgende dag werden we gebeld door zijn baasje. De zwarte kater heet Kees. Zijn huis is zo’n 500 meter hier vandaan. Geweldig nieuws toch? Zijn baasje had hem in de ochtend aangetroffen met een mooie fluorescerende halsband om. Ze was enorm verbaasd! Nu weten we dat hij een plek heeft om naar toe te gaan en hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Kees heeft overigens ook nog een poezenzusje die voornamelijk binnen zit. Maar het blijkt dat het gezin een verbouwing in huis heeft gehad de afgelopen weken. Dit kan een reden zijn dat katten het huis gaan ontvluchten. Maar er kunnen meerdere redenen zijn waardoor een kat besluit weg te gaan. Het kan zijn dat een kat ineens zijn huis moet delen met een nieuwe kat of met een hond. De kat kan zich dan onveilig voelen in huis. Of dat een andere kat in zijn territorium komt of hem bedreigt, als de nieuwe buren bijvoorbeeld een kat hebben. Een baby die geboren wordt kan ook een reden zijn dat een kat het elders zoekt.

De baasjes vonden Kees de laatste tijd al ‘uithuizig’. Ze had geen idee dat Kees hier rondzwerft, wel dat hij altijd naar buiten gaat en veel weg is. De ene kat is avontuurlijker dan de ander. En ze had altijd gedacht dat Kees destijds door de dierenarts geregistreerd zou zijn. Hier kun je dus niet van uitgaan. Nu we weten dat Kees een baasje heeft, zullen wij hem zeker geen brokjes meer geven. Sinds dat we vorige week duidelijkheid hebben, staat hij nog wel elke avond op hetzelfde tijdstip onder de lantaarn te wachten op een aai van ons. We vinden het moeilijk om hem te negeren en waarschijnlijk zullen we hem af en toe nog gedag zeggen zolang hij op bezoek blijft komen. De vraag blijft toch waarom hij hier al sinds de zomer langskomt. Wil hij graag aandacht? Of is er een andere reden? Of heeft het helemaal geen reden? Alleen aan het voeren kan het niet liggen, dat is alleen iets van de afgelopen dagen.

Als er geen reactie was gekomen na anderhalve week van een eventueel baasje zouden wij ervoor zorgen dat hij in ieder geval niet in de winter op straat zou wonen. Dan hadden we contact opgenomen met het asiel in Zandvoort om te kijken wat we konden doen. Wellicht was er interesse geweest van een flatbewoner die Kees zou willen adopteren. En anders was het asiel de enige optie, zodat hij snel geadopteerd zal worden. Gelukkig is dit allemaal niet nodig geweest.

Buiten of niet?
Wat ons trouwens ook heel leuk lijkt en een goede optie is als je wilt weten waar je kat uithangt, is een gps-halsbandje. Interessant toch om te zien waar je huisdier allemaal uithangt. Het is dat wij een binnenkat hebben, maar dat lijkt ons wel een leuke gadget als je een poes hebt die buiten komt. Op die manier weet je waar je kat uithangt. Daarnaast zou ik de kat natuurlijk ook chippen. Zelf vind ik het toch altijd een lastige kwestie. Laat je je kat buiten zwerven of niet? Ik zou als de dood zijn als er iets zou gebeuren met Sushi. Er zijn zoveel gevaren buiten; verkeer, loslopende honden en denk aan die verschrikkelijke kattenhaters. Nee, in de stad zou ik het niet willen. Wel als ik achteraf zou wonen in een natuurrijke omgeving. Want, ook al heb je luie poezen die graag binnen zijn, voor de poes zou het toch fijn zijn als ze de vrije keus hebben om naar buiten te gaan. Lekker jagen op muisjes.